Manifestacija


TELEFONI

Opština Bela Crkva - 851224

Biblioteka - 851311

Centar za kulturu - 851131

Elektrodistribucija - 851044

Autobuska stanica - 851091

Muzej - 853240

Opširnije na stranicama o turizmu

KARNEVAL - Bela Crkva


U toku 1852. godine održan je prvi karneval u Beloj Crkvi, sa priredbom nemačke pozorišne grupe iz Vršca. S obzirom na postignuti uspeh, Magistrat je odobrio da se karneval održi i sledeće godine sa posebnim priredbama u pojedinim većim gostionama. 1910. godine, osnovano je „Prvo belocrkvansko karnevalsko društvo”. Prvi organizovani karneval u Beloj Crkvi je bio 1911. godine, sve do 1914.godine.

Karnevalske svečanosti otpočinjale u subotu ili nedelju, na mesnoj železničkoj stanici, svečanim dočekom „princa i princeze” karnevala, koji bi prispeli redovnim putničkim vozom. Na belocrkvanskoj železničkoj stanici, bi neko u ime Karnevalskog odbora pozdravio biranim rečima „princa i princezu”. Na dan pokladnog utorka organizaovano je u Beloj Crkvi „Velika karnevalska povorka” koja se kretala ulicama. Grupe bi se okupljali ispred Vandelini Kapele (srušena 1967. godine) potom bi povorka ušla Miletićevu ulicu. Tu bi na balkonu Magistrata, gradonačelnik pozdravio povorku. Na čelu povorke bili su mladi ljudi - konjanici, nakon njih na velikim kolima su išli " princ i princeza karnevala ", iza njih grupa muškaraca i žena raskošno obučenih.

Posle Drugog svetskog rata, organizovane su „cvećenbali” - Karnevali cveća.


BESIJEVE AVANTURE - Bela Crkva

Na glavnom Gradskom jezeru 1957. godine upeca na udici som težak 68 kilograma, dužine 2.5 metara. Manifestacija pod nazivom " lov na soma kapitalca " prvi put je organizovana 1988. godine.

Za vreme manifestacije na Glavnom jezeru, okupi se stotinak alasa i ribolovaca u nadi da će upecati soma Besija. Ovu manifestaciju prati veliki broj posetilaca, koji pored kulturno-umetničkog programa uživaju i u kulinarskom takmičenju u pripremanju riblje čorbe.


CRVENAČKO OPASULJIVANJE - Crvena Crkva

Privredno-turistička manifestacija pod nazivom crvenačko opsuljivanje, takmičenju u kuvanju banatskog pasulja. Tvorac manifestacije Ozren Radosavljević.

Učeske koji se takmiče u kuvanju zabavlja muzika. Pored glavnog takmičenja postoji, i takmičenje domaćica iz mesta koje spravljaju ostala jela, ali isključivo od pasulja.


KUSIĆKA BURAZIJADA - Kusić

Privredno-turistička manifestacija pod nazivom "Kusićka burzijada", takmičenju u pripremanju škembića. Manifestacija se odvija u organizaciji Saveta mesne kancelarije Kusić. Meštane Kusića zovi "burazi". Naziv je veoma star, i pretpostavlje se da potiče zato što su pojeli mnogo buraga, odnosno, škembića.


FAŠANKE - Grebenac

Grebenačke fašanke je stara manifestacija, koja se u ovim krajevima zove „maskembal”. Karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa osnovnom školom "Mihael Sadoveanu" i meštanima sela.

Povorku predvodi folklorna grupa koju nazivaju "kalušari". Grupa mladih u tradicionalnoj rumunskoj nošnji, izvodi igru koja se igra samo tog dana. Predhodno u toku prepodneva "kalušari" obiđu selo, i u svakoj kući odigraju ples. Karnevalska povorka sa eksponatima prolazi glavnom ulicom.

U toku manifestacije organizuje se izložba ručnih radova, kao i kompozicije sa starim nameštajem.TM

TM