image

Centar za kulturu - Bela Crkva

Centar za kulturu osnovan je 1979. godine. Centar je osnovan sa namerom da objedini dešavanja i aktivnosti na teritoriji opštine Bela Crkva. Vremenom postaje nosioc većine kulturnih dešavanja u opštini. Na profesionalan način, bavi se kulturnim delatnostima kao što je informisanje, prikazivanje filmskih projekcija, održavanje izložbi, pozorišnih predstava i književnih večeri.

Gradska biblioteka - Bela Crkva

Gradska biblioteka nastavlja tradiciju dve biblioteke i čitaonice osnovanih 1890. i 1892. godine. Biblioteka radi kao samostalna ustanova od 1995. godine, opšteg je karaktera sa fondom od 9.000 knjiga. Snabdeva knjigama čitaoce u svim naseljenim mestima.

Istorijski arhiv - Bela Crkva

Istorijski arhiv u Beloj Crkvi otpočeo je sa radom 26. novembra 1956. godine. Objekat Arhiva sagrađen je 1862. godine, površine blizu 900 kvadrata. Arhiv ima svoju biblioteku, i blizu 4.000 bibliotečkih jedinica. Istorijski arhiv poseduje 279 monografskih publikacija, 14 vrsta časopisa, 73 vrste novina i jednu zbirku mapa.

Muzej - Bela Crkva

Muzej je osnovan 1877. godine, i svedoči o tome da je muzejska delatnost u Beloj Crkvi jedna od najstarija u Vojvodini. Muzej je osnovao i njime rukovodio Feliks Milleker - učitelj. Gradski muzej do 1941. godine, sa lokacijom u zgradi Magistrata. Godine 1954. muzej menja lokaciju i dobija naziv Narodni. Osnivač obnovljenog muzeja bio je profesor književnosti u Gimnaziji - Svetolik Subotić. Zgrada muzeja je pod zaštitom države kao spomenik kulture od 1989. godine, kao jedna od najstarijih zgrada u centru Bele Crkve, jer je zidana početkom devetnaestog veka. Muzej je kompleksnog karaktera i ima više postavki: arheološka (500), istorijska (532), etnološka (300), umetnička (80), prirodnjačka (10) i numizmatička (467).

Muzej - Češko selo

Etno muzej u Češkom selu, nedaleko od Bele Crkve, pretežno je etnografskog karaktera sa osnovnom idejom očuvanja nacionalnog identiteta češkog naroda na ovim prostorima. Sam muzej je svečano otvoren za javnost 2011. godine, a u sklopu muzeja se pored stalne etnološke postavke nalazi i prostor za povremenu izlagačku delatnost.

Kulturno obrazovne emisije - Televizija Banat

Napomena: Sajt www.belacrkva.eu ne emituje audio ili video sadržaje, i nije odgovaran za sadržaj TV kanala koji se emituje.

Kultura

pix

Kultura (fig.) razvijanje, obrazovanje, usavršavanje, oplemenjavanje i bogaćenje duha.

Kultura (fig.) stručna, naročito opšta obrazovanost i načitanost.Etička kultura podizanje pojedinca i celog društva do toga da mu budu ideali: pravičnost, istinitost, čovečnost i uzajamno poštovanje.

 

pix pix pix pix pix pix