Higijena

 Čistoća je glavni princip higijene, a posebno lične higijene. Lična higijena obuhvata higijenu tela, odela, negu i jačanje organizma.

Koža predstavlja veoma važan organ, jer učestvuje u obnavljanju funkcija organizma. Ako na površini kože dođe do nagomilavanja masti i sasušenog znoja, zatvaraju se kožne pore, a to otežava disanje kože. Nečistoća se raspada pod uticajem raznih bakterija, zbog čega se stvara težak i neprijatan miris. Ko god ima mogućnost treba da se kupa ili tušira svaki dan. Radnici koji se pri radu mnogo prljaju (ložači, rudari, kamenoresci, dimničari itd.) treba obavezno da se kupaju ili tuširaju posle rada.

Najbolji način kupanja je tuširanje, to jest kupanje pod mlazom vode. Tuširanje, pored toga što pere kožu, deluje dobro na živce i krvotok i odstranjuje osećaj zamora i vrućine. Topla voda za kupanje treba da bude od 30°C do 35°C. Topla voda brže i lakše rastvara masti i nečistoću koja se nalazi na koži. Kupanje treba završiti pranjem nešto hladnijom vodom.

Ruke treba prati sapunom, a ako su vrlo prljave, u toploj vodi, jer zbog prljavih ruku dovodimo vrlo često u opasnost ne samo svoje zdravlje i život već i zdravlje i život ljudi iz svoje najbliže okoline.

Noge treba prati obavezno pre spavanja, naročito za vreme letnjih dana. U toku dana noge, tj. stopala, isparavaju, i znoj koji se kupi na njima, pored neprijatnog mirisa, stvara ranice, koje mogu i da se zaraze.

Nokte treba podsecati, jer se ispod noktiju zavlači prljavština koju, prilikom grebanja i češanja, možemo uneti u kožu. Na taj način dolazi do infekcije i ozlede kože.

Zubi

Zdravlje vaših zuba prinosi zdravlju celog tela. Šećer i slatka hrana glavni su neprijatelji zuba. Oni se ne mogu izostaviti iz hrane, ali njihova se upotreba može smanjiti i kontrolisati. Slatkiše treba uzimati samo uz glavni obrok, a u međuobrocima voće i povrće. Bakterije u zubu stvaraju rupice. Kada unište jedan zub, odmah sele na drugi, susedni i tako redom. U početku su oštećenja u zubu mala i bezbolna, a zatim se ona sve više produbljuju. Veoma je važno doći u stomatološku ambulantu dok je zub još sasvim malo pokvaren. Početni kvar na zubu vi sami ne vidite, a i ne smeta vam jer ne boli. Zato treba ići redovno na kontrolu da bi se karijes otkrio što ranije i zub popravio. Korisno je jesti mleko i mlečne proizvode, voće, povrće, jaja, ribe. Ako jedemo ovakvu hranu, zubi će imati dovoljno vitamina, belančevine i minerala. Posle svakog jela treba redovno i pravilno prati zube, na taj način ćete odstraniti iz usta sve ostatke hrane i plak.

Tekstovi objavljeni na temu kultura zdravlja, nastali su iz raznih literatura i informativnog su tipa.