Reka Dunav

Međunarodna reka, druga po veličini reka u Evropi, duga 2857 km, plovna 2580 km izvire u Švarcvaldu i uliva se u Crno more.

KARNEVAL CVEĆA - Bela Crkva

Image

„Najstarija turistička manifestacija u Srbiji je Karneval cveća, u Beloj Crkvi, koji je prvi put održan 1852. godine, a u kontinuitetu se, sa manjim prekidima usled ratova, održava od 1911. godine... ” - Željko Bjeljac, Turističke manifestacije u Srbiji, Srpska akademija nauka i umetnosti i Geografski institut „Jovan Cvijić”, Beograd, 2010. godina.


U toku 1852. godine održan je prvi karneval u Beloj Crkvi, sa priredbom nemačke pozorišne grupe iz Vršca. S obzirom na postignuti uspeh, Magistrat je odobrio da se karneval održi i sledeće godine sa posebnim priredbama u pojedinim većim gostionama. 1910. godine, osnovano je „Prvo belocrkvansko karnevalsko društvo”. Prvi organizovani karneval u Beloj Crkvi je bio 1911. godine, sve do 1914. godine.

Karnevalske svečanosti otpočinjale u subotu ili nedelju, na mesnoj železničkoj stanici, svečanim dočekom „princa i princeze” karnevala, koji bi prispeli redovnim putničkim vozom. Na belocrkvanskoj železničkoj stanici, bi neko u ime Karnevalskog odbora pozdravio biranim rečima „princa i princezu”. Na dan pokladnog utorka organizaovano je u Beloj Crkvi „Velika karnevalska povorka” koja se kretala ulicama. Grupe bi se okupljali ispred Vandelini Kapele (srušena 1967. godine) potom bi povorka ušla Miletićevu ulicu. Tu bi na balkonu Magistrata, gradonačelnik pozdravio povorku. Na čelu povorke bili su mladi ljudi - konjanici, nakon njih na velikim kolima su išli " princ i princeza karnevala ", iza njih grupa muškaraca i žena raskošno obučenih.

Posle Drugog svetskog rata, organizovane su „cvećenbali” - Karnevali cveća.


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image

Organizator: Turistička organizacija opštine Bela Crkva

Adresa: Proleterska 2, Bela Crkva

Telefon: +381 (0)13 851 777

Turistički centar Bela Crkva, I Oktobra br. 49, Bela Crkva

Info - TM

Image

Image

Image