Ponašanje tokom - Šumski požar

 

Šumski požari su požari na otvorenom koji se brzo šire i zahvataju šumske predele i drugu vegetaciju – žbunje, nisko rastinje, travu u blizini poljoprivrednih površina, nenaseljena i teško pristupačna područja. Posebni vremenski uslovi – visoke temperature, jak vetar i suvo vreme utiču na nastajanje i širenje požara.

Ponašanje tokom - Oluje i udari groma

 

Opasnost za vreme oluja čine veoma jaki vetrovi, jake i obilne padavine, udar groma i mogući grad. Preduzmite sve što je neophodno pre nego što oluja zahvati vaše područje. Pravila povećanja sigurnosti mogu samo umanjiti rizik od potencijalne štete i gubitaka. Atmosferska pražnjenja su opasna, nepredvidljiva i sigurnost nikada nije apsolutno zagarantovana.

Savet - Porodični plan

 

Trenutak nepažnje u kuhinji, neispravan električni aparat ili veš ostavljen suviše blizu grejalice ili peći – svi ovi faktori bi mogli da imaju katastrofalne posledice, da prouzrokuju znatnu materijalnu štetu i izlože opasnosti članove porodice. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da zaštitite vašu porodicu od opasnosti koja preti od požara. Ako nađete vremena da "proverite ključna mesta", ako pripremite plan evakuacije u slučaju požara, imaćete veće šanse da izbegnete razorne posledice požara.