RIBOLOV - JEZERA

Pravi raj za odmor i ribolov na obalama jezera

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska (Vračevgajsko jezero, Gradsko jezero, Šaransko jezero) jezera poseduju svoju specifičnu čar; neko dolazi zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave, pecaroši zbog riba, surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu.
Zbog sedam jezera, Belu Crkvu zovu grad jezera. Godine 1904. počelo je iskopavanje i eksplatacija šljunka na području Bele Crkve. Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera, sada predstavljaju jednu od glavnih atrakcija. Posmatrana u celini, Belocrkvanska jezera odlikuju se stabilnim obalskim linijama i neznatnim kolebanjem nivoa vodenog ogledala. Svojim morfometrijskim i termičkim osobinama pogoduju razvoju rekreativnog, izletničkog, manifestacionog i sportskog turizma, a zbog bogastva ribljeg fonda i ornitofaune imaju veliki potencijal za razvoj ribolovnog i “bird watching” (posmatranje ptica) turizma. Zbog visokog stepena heterogenosti njegovih komponenti prisutan je veliki broj vrsta, od onih čije su staništa akvatorije, livadske i šumske fitogeocenoze do onih koje su deo urbanih ekosistema. Sve to kod posetilaca stvara osećaj posebnosti, raznolikosti i atraktivnosti pejzaža. Belocrkvanska jezera, zbog njihovih karakteristika, često nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Jezera se naslanjaju na urbano područje Bele Crkve i svojim potencijalom na komplementaran način upotpunjuju turističku ponudu SRP Deliblatska peščara. Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana i predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.


Besijevi dani

U toku letnje sezone u Beloj Crkvi se održava sportsko-turistička manifestacija „Besijevi dani“, posvećena legendarnom somu kapitalcu, koji je težak preko 100 kg, koga je više njih videlo, ali ga niko nije mogao upecati. Manifestacija datira od 1988. i zamišljena je kao lov na soma kapitalca („Lov na Besija“), ali je ona, u međuvremenu prerasla u ekološku manifestaciju, sa ciljem da se zaštiti priroda i živi svet u jezeru.
„Besijevi dani“ ispunjeni su sportskim događajima na vodi – Besijeva regata, takmičenje u preplivavanju jezera, vaterpolo utakmica, sportski ribolov, a na obali biće organizovana odbojka na pesku, izložba fotografija podvodnih aktivnosti i prigodan kulturno umetnički program. Sve ljubitelje riblje čorbe poslužićemo iz velikog Besijevog kotlića – biće dovoljno za sve!
„Besijevi dani“ su se održavali početkom avgusta.