RIBOLOV - BONTON

- Bar povremeno, da primenjujete princip da trebate uhvatiti ribu radi zadovoljstva, slikati se sa ulovom zbog uspomene i vratiti u vodu zbog budućnosti. Lepa fotografija traje mnogo duže od punog stomaka i osećaja sitosti. To znači da treba vratiti nazad u vodu i ulov koji je u meri, ali za koji Vi lično smatrate da mu još uvek nije vreme za čuvarku. Već nakon nekoliko takvih poteza osećaćete se mnogo lepše, a puštena riba će Vas za takav potez višestruko nagraditi, tako što će se svaki naredni put vraćati veća.
- Počisti smeće koje ste zatekli, mnogo je lepše pecati na čistoj obali. Smeće spremi u kesu i baci u kontejner kada se budeš vraćao kući.
- Obalu ostavi uvek čistu. Ne ostavljaj iza sebe smeće, papire i druge otpatke.
- Ribolovnom mestu prilazite što je tiše moguće.
- Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, smeta ribi i drugim ribolovcima.
- Uvek zatraži dopuštenje (od ribolovca koji je pre tebe došao) za ribolov u njegovoj blizini.
- Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim preko tuđeg.
- Ne zabacuj blizu kolege koji je prvi došao, odmakni se malo od njega.
- Ne postoje privatna rirbolovna mesta i ne pokušavaj da se svađaš sa drugim ribolovcem koji je seo na "tvoje" mesto (propašće ti dan namenjen pecanju). To što si ga ti pripremio i prehranio ne znači da si ga zakupio, pokušaj da ustaneš ranije od “drugih” ili pronađi skriveno mesto gde “uljeza” nema.
- Kad ste često na vodi i vidiš da kolega ima “svoje” mesto koje prehranjuje i na kome lovi, nemoj sesti na mesto čim mu vidiš leđa ili ukoliko na vodu dođeš pre njega !
- U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribare na koje nailaziš, sa jednostavnim bistro.
- Ne bućkaj po vodi.
- Ako se voziš čamcem, uspori kad prolaziš pored mesta na kojima drugi pecaju, ugasi motor, prođi veslajući, a ako je moguće i odmakni se malo.
- Spremi kompletan pribor (sve što ti je potrebno) pre pecanja, ne dozvoli da tražiš od kolege da ti pozajmi jednu udicu, olovo i sl.
- Ne savetuj nikoga i ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio.
- Nikada ne ismevaj druge ribolovce uopšte, zbog manje iskustva, početničkog rukovanja priborom ili slabijeg ulova.