Turizam


JEZERA

Gradsko i Vračevgajsko jezero predstavljaju jednu od najzačajnijih baza. Jezera su popločana, napravljeni su ivičnjaci, ozelenjene površine, zasaženo cveće, izgrađeni bungalovi, restorani, postoje mesta sa opremljenom infrastrukturom za auto-kamp.

Svaki posetilac ima mogućnost izbora mirnog prirodnog kutka za odmor i rekreaciju.

Površina Belocrkvanskih jezera je oko 150 hektara, i snabdevaju se vodom iz arteških bunara i prirodnih izvora.

Nastanak jezera

Godine 1904, počelo je iskopavanje i eksplatacija šljunka na području Bele Crkve. Eksplatacija je vršena poljoprivrednim alatima (motika), a prevoz kolskom vučom. Kasniju eksplataciju šlunka na području Bele Crkve vršeno je bagerom, a prevoz je preuzimala železnica. Do 1941. godine šljunak i pesak korišćen je pretežnop za izgradnju nasipa, puteva.

Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav, reka Dunav, reka Nera

Kanal Dunav-Tisa-Dunav je sistem kanala protiv poplava kao i za navodnjavanje zemljišta. Koristi kao plovni put, za turizam, lov i ribolov. Sistem kanala se proteže na oko 12.700 km², između reka Dunav i Tisa, u Bačkoj i Banatu.

Reka Dunav je međunarodna reka, druga po veličini reka u Evropi, duga 2857 km, plovna 2580 km izvire u Švarcvaldu (Nemačka), i uliva se u Crno more.

Reka Nera je leva pritoka Dunava. Izvire u Rumuniji na planini Semenik (1477 m), i u svom gornjem i srednjem toku protiče kroz Rumuniju. U republiku Srbiju ulazi kod naseljenog mesta Kusić. Od tog mesta, pa do ušća u Dunav, u svom donjem toku predstavlja graničnu reku prema Rumuniji.

DELIBLATSKA PEŠČARA

Deliblatska peščara jedinstvena je peščara u Evropi. To je područje razne šumske flore i faune, nacionalni park, i čini izletnički prostor. Prostire se između Alibunara, Vladimirovca, Mramorka, Palanka, Grebenca i Nikolinca.

U peščari se gnezde oko 100 različitih vrsta ptica - orao krstaš, banatski sokao, pčelarica, pupavac, itd.

Na obali Dunava, površine 1900 hektara je uzgojni centar „Dragičin Hat”, specijalizovan za uzgoj jelena i divljih svinja.

Opširnije na stranicama o turizmu


TM

TM